YEŞİL YOL

       YEŞİL YOL

 
 
     Hazır yaz tüm güzelliğiyle ortadayken, güneş parıl parılken neden evde oturup acayip düzeyde etkileyici, azcık duygusal bir yapınız varsa ruhunuza işkence gibi gelebilecek bir film izlemeyelim ki? Bahsettiğim Yeşil Yol filmi, 1999 yapımı ödüllü bir dram filmi. Yönetmenliğini ve senaristliğini Frank Darabont yaptı. Stephan King'in aynı adlı romanından uyarlanan film, $290.701.374 haılat yaptı. Başrollerinde ise Tom Hanks ve Michael Clarke Duncan yer alıyor. 
 
    Film ise 1999 yılında bir huzurevinde Top Hat filmini görünce duygulanan ve yıllardır sakladığı geçmişini huzurevindeki kız arkadaşına açan 100 küsur yaşındaki Paul Edgecomb'un hikayesini anlatıyor. Asıl adamımız olan Paul, 1932 yılında hapishanede çalışan bir idam görevlisi. Yani işi idam cezası almış mahkumları idam tarihi gelene kadar demir parmaklıklar arasında misafir etmek, daha sonra da onları son yolculuklarına uğurlamak. Bir gün kendisine idam ettirmek üzerine getirilen John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. John iki küçük çocuğunu öldürmekten hüküm giymiştir. Ancak Paul John'un ürkütücü ve devasa gövdesini altında yatan yumuşacık kalbi fark eder ve iki küçük kızı öldüreceğine inanmaz. Ayrıca kısa bir zaman sonra bu adamın normal bir insan olmadığını fark eder. Ancak John hüküm giymiş bir mahkumdur ve belirli bir tarihte idam edilecektir. Üstelik bu idamı Paul'un yönetmesi, yani onu öldürmesi gerekecektir. 



    Peki bu yeşil yol ne demek? Şöyle açıklayayım, bu mahkumların tutulduğu hücrelerin bulunduğu koridor yeşil. Yani olayların geçtiği, hem ağlatan hem güldüren yer. O yola ithafen de filmin adı Yeşil Yol.

    Filmde ise John Coffey dışında diğer mahkumları da tanımakla kalmıyor, hayatlarına dahil oluyoruz. Yani bir nevi ölecekleri olan mahkumlar ve orada çalışan idam görevlileri arasındaki ilişkiyi görüyor ve beraber geçirdikleri kısacık zamana tanıklık ediyoruz. 

    Ben filmi çok sevdim. Çok eski bir yapım olsa da gayet iyi. Ancak öyle bir oturuşta izlenebilecek bir film değil. Tam 3 saat sürüyor ancak bir kitaptan uyarlandığı için bana normal geldi. Eğer siz de benim yaptığım gibi bölüm bölüm izlerseniz hiç sıkılmazsınız. Eğer izlerseniz veya izlediyseniz yorumlarınızı aşağı bırakmayı unutmayın :)

3 yorum: